Hasj-Olie.nl

Alle informatie over hasjolie en cannabis extracten

De wet rondom hasjolie

Hoewel de juridische status van wiet en hasj voor de meeste mensen redelijk bekend is, is het voor velen nog onduidelijk hoe het precies zit met hasjolie en cannabis extracten. Op deze pagina wordt uitgelegd wat de wet precies zegt over hasjolie.

Is hasjolie legaal?

Cannabis is illegaal. Dat maakt in principe alle soorten wiet, hasj en extracten die THC bevatten verboden. Echter, wiet wordt in Nederland gedoogd. Maar hoe zit het dan precies met hasjolie?

In 2014 was er sprake van de 15% THC-norm, waardoor alle soorten wiet en hasj die meer dan 15% van de psychoactieve stof THC bevatten illegaal zouden worden. Aangezien BHO en andere cannabisextracten meer dan 15% THC bevatten, zouden ze door invoering van deze wet verboden worden. Het werd echter snel stil rondom dit wetsvoorstel. Hoe is dit dan afgelopen?

Na veel research bleek het moeilijk om duidelijke informatie omtrent hasjolie en de wet te vinden. Daarom hebben wij contact opgenomen met het team van Sensi Seeds. Het antwoord was als volgt:

“De 15% THC regel is nog niet doorgevoerd. Er is op 6 oktober 2014 een debat geweest hierover en allerlei experts (waaronder het NFI) spraken zich uit tegen de regel; die zou onuitvoerbaar zijn.

Experts spreken zich uit: 15% THC-norm is onuitvoerbaar

Ondanks de negatieve adviezen, wilde Opstelten onderzoeken hoe hij de wet er evengoed doorheen kon drukken. Maar vijf maanden na het debat (waar hij zelf overigens niet aanwezig was) moest Opstelten aftreden.”

De 15% THC-regel is dus nooit doorgevoerd. Dat zou in principe moeten betekenen dat ook hele sterke hasj, en dus ook hasjolie, gewoon gedoogd worden. Zo simpel ligt het echter niet.

Hoewel hasjolie voor de wet binnen een grijs gebied ligt, wordt het door coffeeshophouders en kwekers gezien als illegaal product. Dit is voornamelijk om problemen met de autoriteiten te voorkomen en is gebaseerd op het feit dat hasjolie door middel van een extractie (zo goed als) geen plantmaterialen meer bevat.

Is hasjolie maken legaal?

Het maken van hasjolie is verboden. In tegenstelling tot het kweken van wiet wordt de productie van hasjolie niet gedoogd en beschouwd als het produceren van harddrugs.

Conclusie

Hoewel de hasjolie-industrie en de wetgeving eromheen de komende jaren ongetwijfeld in beweging zullen zijn, is het verstandig om hasjolie te beschouwen als harddrug om problemen te voorkomen.