Hasj-Olie.nl

Alle informatie over hasjolie en cannabis extracten

Au bain-marie opstelling

Au bainmarie is een manier om dingen te verwarmen met behulp van water. Hoewel deze methode doorgaans wordt toegepast bij het verwarmen van voedsel of vloeistoffen, is het uiterst geschikt om butaan uit cannabisextracten te laten verdampen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je de au bainmarie methode kunt toepassen om hasjolie te laten indampen.

Doordat water bij 100°C verdampt, zal hetgeen dat wordt verwarmd nooit warmer worden dan 100°C. Hierdoor is het een zeer goede manier om hasjolie te verwarmen en oplosmiddelen als butaan te laten verdampen. Voor hasjolie is 100°C echter een redelijk hoge temperatuur. Het is daarom verstandig om het water niet zodanig te verwarmen dat het gaat koken.

Hasjolie laten indampen met behulp van au bainmarie

Het opzetten van een au bainmarie opstelling is niet ingewikkeld. Stel dat je net een BHO-extractie hebt uitgevoerd en je wilt nu de butaan laten verdampen, zodat je pure hasjolie overhoudt. In dat geval heb je waarschijnlijk het goedje in een glazen ovenschaal. Het principe van au bainmarie is om een grotere pan, schaal of bak te gebruiken dan de “houder” van de hasjolie (de glazen ovenschaal). Deze wordt gevuld met water, zodat de kleinste schaal als het ware in de grote schaal drijft. Tot slot wordt de grootste bak (met water) verwarmd. Het water waarmee de bak is gevuld zal de kleine schaal verwarmen, waardoor de butaan relatief snel uit de hasjolie zal verdampen.

Om hasjolie au bainmarie te verwarmen is het verstandig om een elektrisch fornuis of water uit de waterkoker te gebruiken. Hierdoor wordt direct contact met open vuur vermeden en is het water gemakkelijk op een goede temperatuur te houden. De onderstaande afbeelding is een duidelijk voorbeeld van een au bainmarie opstelling om chocolade te verwarmen.

Au bain-marie

Au bain-marie met chocolade. Een kleine pan wordt in een grotere pan gevuld met water geplaatst, om vervolgens opgewarmd te worden op een elektrisch fornuis.

Het water kan worden verwarmd door middel van een (gas)vlam, kolen of een elektrisch fornuis. Let op: omdat de butaan waarmee hasjolie wordt gemaakt zeer licht ontvlambaar en vluchtig is, is werken met open vuur levensgevaarlijk. Gebruik bij het maken van hasjolie enkel een elektrisch fornuis of een waterkoker om het water op temperatuur te krijgen.

Wanneer au bainmarie wordt toegepast met behulp van een elektrisch fornuis of een andere vorm van constante verwarming, is het belangrijk om erop te letten dat niet al het water verdampt. Gebeurt dit wel, dan kan de temperatuur hoger oplopen dan 100°C. Ook wordt het geheel niet meer gelijkmatig verwarmd.